De samenwerking tussen lichaam en geest vind ik het meest interessant. In de Westerse geneeskunde lopen we hierin een beetje achter op andere landen, maar gelukkig is dit steeds meer aan het komen. En omdat hier mijn interesse ligt, ben ik onlangs begonnen met een opleiding ‘Integrative Medicine en Leefstijlgeneeskunde’.
We worden met zijn allen steeds ouder, maar we worden ook op steeds jongere leeftijd ziek. Dat betekent dat we veel minder ziektevrije jaren hebben. En dan is het interessant om naar de blauwe zones in de wereld te kijken. Dit zijn gebieden waar de mensen gemiddeld veel ouder worden, maar nog belangrijker, waar ze ook minder ziek worden. En deze gebieden leren ons dat ouder worden niet per se gepaard hoeft te gaan met ziektes. Als deze mensen uiteindelijk sterven, is er geen duidelijke doodsoorzaak te vinden en dus geen ziekte.
Op bepaalde eilanden had de bevolking ook nauwelijks last van de chronische welvaartsziekten die wij kennen totdat ook daar de McDonalds, stress en brommertjes kwamen.
Het is dus belangrijk om aandacht te hebben voor verschillende gebieden om je lichamelijk en geestelijk gezond te (blijven) voelen. Hierbij is je voeding belangrijk, beweging, roken en alcohol, gezonde relaties, je mate van stress en slapen. En dat is heel makkelijk gezegd, want hoeveel verschillende visies zijn er wel niet op voeding? En wat goed is voor de een is weer niet goed voor de ander.
Wat belangrijk is in dit verhaal is dat als je niks aan de oorzaak doet, het dweilen met de kraan open wordt. Als jij je hiervan bewust bent, kan jij je eigen verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld hulp te zoeken bij jouw veranderingsproces. En ik vind het erg leuk om je hierbij te helpen.
Bron: Voordracht ‘Leefstijlgeneeskunde, waarom is het nodig?’ van Prof. Dr. Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie LUMC.
Ik wil je graag helpen om samen te ontdekken wat voor een kwaliteiten jij hebt en het leven weer makkelijker te maken!
Alle rechten voorbehouden | Bijzonder fijn