Allereerst: hoogsensitiviteit is geen diagnose. Je bent gewoon normaal, alleen werkt je brein net even wat anders (en dat geldt voor ongeveer 20% van de mensen!). Als je je hier niet bewust van bent, kan het een valkuil worden. Maar:
Hoogsensitiviteit is een ontzettende kwaliteit, want je voelt heel goed andere mensen aan, je voelt snel welke sfeer ergens hangt en je kan heel creatief denken. Vaak gaat het ook samen met hoogbegaafdheid, ook al komt dat er op school (of op je werk) niet altijd uit. Je bent ook gevoeliger voor prikkels, waardoor je sneller details opmerkt, zoals bijvoorbeeld dat iemand in je omgeving naar de kapper is geweest. Sommigen hebben last van etiketjes van kleding die irriteren en anderen hebben last van veel omgevingsgeluiden.
Niet alle hoogsensitieve mensen zijn hetzelfde. De meesten zijn introvert, maar er zijn ook extraverte hoogsensitieve mensen. En de een trekt zich bij overprikkeling terug op de kamer en de ander zoekt juist nog meer prikkels op. Sommige hoogsensitieve kinderen zijn heel temperamentvol en/of hebben een sterke wil. Overprikkeling kan leiden tot driftbuien. Deze kenmerken zorgen ervoor dat er ook wel eens verwarring ontstaat met diagnoses als ADHD en autisme. Maar je blijft ongeacht welke stempel je krijgt een uniek persoon met jouw eigen unieke kenmerken. Alleen helpen die stempels om erover te kunnen praten en lezen en meer inzicht te krijgen.
Meer over hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk waarbij je een grotere gevoeligheid hebt voor prikkels en daarnaast is de verwerking van deze prikkels in je brein meer diepgaand. Het kan verschillen voor welke prikkels je vooral gevoelig bent, bijvoorbeeld fysieke prikkels, zoals geluid, licht, geur en smaak of emotionele prikkels zoals de stemmingen van anderen, sfeer, verwachtingen van anderen, etc. Dus subtiele stimuli (prikkels) worden eerder waargenomen en diepgaand verwerkt. Je maakt eerst een soort analyse van de risico’s en kansen, vervolgens kijk je wat voor andere mensen de beste actie zou kunnen zijn en met een beetje geluk neem je jezelf daar in mee. En tenslotte reageer je met een meer intense reactie op het gebied van emotie en/of stress.
Het diepere verwerkingssysteem zorgt ervoor dat je goed overzicht houdt over complexe materie, gemakkelijk verbanden legt, goed kunt reflecteren op jezelf én op sociale situaties. Maar, deze mooie kwaliteiten kunnen ook ongewenste gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld faalangst en overprikkeling.
Inmiddels wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit, waarbij steeds duidelijker wordt dat het brein bij hoogsensitiviteit anders werkt. Bijvoorbeeld:
Hoogsensitieve mensen hebben meer activatie in de spiegelneuronen, waardoor ze een ander beter kunnen aanvoelen.
Wat je kan helpen is om inzicht te krijgen in jouw eigen hoogsensitiviteit met jouw kwaliteiten en valkuilen. En vanuit daar te kijken wat jij nodig hebt om je weer lekker te voelen en je leven weer te kunnen laten stromen. Als je goed weet om te gaan met je hoogsensitiviteit ben je een fantastisch mens die goed weet wat anderen nodig hebben, maar nog belangrijker: wat je zelf nodig hebt.
Ter info: Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid staat in Nederland voor hetzelfde. In België noemen ze het hoogsensitiviteit. De term hooggevoeligheid betekent in België iets anders, namelijk overgevoeligheid, wat vaak een teken is van verhoogde stress.
Bron: ‘Het hoogsensitieve brein’ van Esther Bergsma, ‘Hoogsensitieve kinderen’ van Esther Bergsma en ‘Hoogsensitief’ van Elke van Hoof.
Wat kan hypnose betekenen voor hoogsensitieve mensen?
We kunnen werken met hypnose, maar dat hoeft niet. Hypnose wordt soms als iets geheimzinnigs gezien. Dat is heel jammer, want het is namelijk heel fijn om in hypnose te zijn. Er is niks engs aan. Gelukkig is er steeds meer wetenschappelijk bewijs, waarmee hypnose steeds normaler wordt. Ze weten nog niet goed hoe het werkt, maar weten wel dat het werkt. En nog heel effectief ook. En als je hooggevoelig bent, heb je er nog meer baat bij. Want je hebt een heel creatief brein en je kan makkelijker visualiseren.
Vaak weet je wel wat je iets niet goed doet, maar ondanks dat, kan je het patroon bij jezelf niet veranderen. Dat komt omdat dit zo opgeslagen is in je onderbewustzijn. En de taal van je onderbewustzijn is in metaforen en visualisaties. En daar kan je dus met hypnose makkelijker bij komen en dus ook veranderingen in aanbrengen. En zo help je jezelf weer stappen vooruit te maken.
Wil je weten of jij hoogsensitief bent? Je vindt een test voor hoogsensititviteit op mijn blog. Of vraag het
mij.
Door mijn kennis en ervaring kan ik je goed wegwijs maken in alle aspecten van hoogsensitiviteit. Ik geef je inzicht, tips en adviezen.
Ben je volwassen en heb je het vermoeden hoogsensitief te zijn of weet je dit al van jezelf? Dan wisselen we ervaringen uit, inspireer ik je graag en kijken we hoe het je kwaliteit wordt.
Als je wil, kunnen we dit combineren met hypnose. Juist omdat je hoogsensitief bent, kun je makkelijk visualiseren en heb je veel baat bij hypnose. Want we doen heel veel met ons onderbewustzijn en door middel van hypnose kom je bij de informatie die in je onderbewustzijn is opgeslagen. En zo kan je patronen en overtuigingen vaak heel makkelijk veranderen.
Wil jij ook die paar stappen vooruit? Dan nodig ik je graag uit om een afspraak met mij te maken. Al mijn ervaring op alle vlakken zet ik graag voor jou in.
Alle rechten voorbehouden | Bijzonder fijn